bezoekdeachterhoek.nl
Ook naober worden?
klik hier
Kies uw taal arrow
Dialect NL
bezoekdeachterhoek.nl
Brandweermuseum Borculo

Brandweer- en Stormrampmuseum

Ontdek het Brandweermuseum

Het qua collectie grootste brandweermuseum van Nederland vindt zijn oorsprong in het feit dat in 1956 op de zolder in Borculo enkele handpompen werden teruggevonden die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog waren verstopt. Ruim 10 jaar later vatten enkele leden van de vrijwillige brandweer het plan op om een museum te stichten. Na veel rondvragen en naspeuringen is het mij eindelijk gelukt middels een teruggevonden foto de ‘echte’ oprichters te achterhalen. Tijdens een gezellig kopje koffie werd door de heren Rikus Braaksma, Gerrit Siebers, Theun Scherjon en Gerrit Veldink in het bijzijn van gastvrouw Fennie Siebers aldus besloten.

Op 22 januari 1970 werd de Stichting Brandweermuseum opgericht. Na omzwervingen door Borculo, Spuithuis aan de Korte Wal, Rode Kruis gebouw aan de Burgemeester Bloemersstraat hebben wij onze huidige thuisbasis een voormalig lagere school aan de Hofstraat 5 gevonden. In dit schoolgebouw, gebouwd in 1913, zitten wij sinds 14 mei 1977. Het totale oppervlak bedraagt liefst 3400 m2.

Het museum wordt gerund door alleen vrijwilligers. Ik ben er zeer trots op samen met het Stichtingsbestuur circa 80 vrijwilligers te mogen aansturen. Het tentoongestelde geeft een zeer duidelijk beeld van de brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot eind jaren 70.

In hetzelfde pand bevindt zich ook het Stormrampenmuseum. Dit museum bevat een collectie aan foto’s, artikelen en voorwerpen die alles te maken hebben met de Stormramp van 1925.

Hopelijk heb ik hiermede uw interesse gewekt om de beide musea te bezoeken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, u zult versteld staan van de omvang en de grootte van het tentoongestelde materiaal. Vaak horen wij: “dit had ik niet verwacht.”