bezoekdeachterhoek.nl
Ook naober worden?
klik hier
Kies uw taal arrow
Dialect NL
bezoekdeachterhoek.nl
'Stoete krumels': Home Huis de Kieftskamp

Huis de Kieftskamp

Een smaakvol ingericht Geldersch Landgoed

De Kiefskamp is een kasteel in het dorp Vorden, in de Nederlandse provincie Gelderland.

De Kiefskamp is het enige kasteel in Vorden dat niet uit de Middeleeuwen stamt: het huidige huis werd in Lodewijk XVI-stijl gebouwd in 1776. Het landgoed grenst aan het landgoed van Kasteel Vorden en wordt omgeven door lanen, loof- en naaldbos en wat heide. Tegenover het huis is de oprit, met links en rechts daarvan een weiland, waarachter twee kleine boerenhuizen staan.

Het ligt te midden van een kampenlandschap en wordt voor het eerst in 1626 genoemd. Het landgoed is een samenvoeging van de landgoederen Kieftskamp, Nyenhuis en Waerle. Later werden nog gronden toegevoegd door verdeling van markegronden van Linde, Mossel en Delden.

In 1743 werd het landgoed gekocht door Gerrit Ravenschot, een landmeter en architect uit Zutphen. Hij liet het beheren door zijn schoonzoon Johan Hendrik Brass, die ook andere landgoederen in de buurt beheerde. Na het overlijden van zijn schoonvader liet Brass het huidige huis bouwen.
De volgende eigenaar was de familie Storm van 's Gravesande. Na drie generaties stond het huis in het begin van de twintigste eeuw een tijd leeg. Het huis werd na de Eerste Wereldoorlog door de familie Van den Wall Bake gekocht.

Het landgoed werd sinds 1919 bewoond door het echtpaar Van den Wall Bake - del Court van Krimpen. Zij lieten aan de achterkant door architect Samuel de Clercq het huis ruimer maken. Er was ruimte voor een eigen elektriciteitsopwekkingssysteem[1], uniek voor die tijd. Hun zoon mr. Rudolf A. van den Wall Bake (1912-2003) en zijn echtgenote jkvr. Digna Snouck Hurgronje (1919) waren de volgende bewoners. Hij was van 1966-1974 voorzitter van het Geldersch Landschap.

Boven de voordeur is een steen aangebracht, waarop Kiefskamp staat, geschreven dus zonder t. Dit, omdat de bewoners zelf altijd spraken over 't Kiefskamp.

Vorden