bezoekdeachterhoek.nl
Ook naober worden?
klik hier
Kies uw taal arrow
Dialect NL
bezoekdeachterhoek.nl
kruimelpad: Home Lochem

Lochem Lochem

Lochem is een stad in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland, en hoofdplaats van de gemeente Lochem.

De stad Lochem ligt aan de rivier de Berkel alsook aan het Twentekanaal en is bekend van de nabijgelegen Lochemse Berg (zie verderop bij 'Natuur'). Grotere plaatsen in de buurt zijn de stad Deventer in noordwestelijke richting en de stad Zutphen in zuidwestelijke richting.

Natuur
Op het grondgebied van Lochem bevindt zich een stuwwal, waarvan het hoogste punt wordt gevormd door de 49 meter hoge en beboste Lochemse Berg. Zuidoostelijk van deze lage heuvel ligt de Kale Berg en noordelijk de Paaschberg. Een groot gedeelte van de stuwwal is natuurgebied.

Geschiedenis
De "kleine landstad" Lochem, een van de vijf stemhebbende steden binnen de Staten van het kwartier Zutphen, die haar stadsrechten kreeg in 1233 van graaf Otto II "met de paardenvoet", had destijds al een stuk geschiedenis achter de rug. Uit een oorkonde van 1059, de oudste over deze nederzetting, blijkt dat er op dat moment al een kerk in Lochem stond. Opgravingen tijdens de restauratie van de Grote of Sint-Gudulakerk toonden aan dat er zelfs al omstreeks 900 na Chr. een houten kerkje op die plaats moet hebben gestaan, waarmee Lochem een van de oudste kerspelen van de Achterhoek is. Dat in Lochem in de 10e eeuw al een kerkstichting kon plaatsvinden, wijst op een nog oudere historie. De ligging aan de Berkel, waarlangs in vroeger eeuwen veel handel plaatsvond, is hierop waarschijnlijk van invloed geweest.

Na 1233 is het stadje spoedig uitgegroeid en in 1330 kreeg het toestemming tot de bouw van een stadsmuur. Een dubbele gracht, waarvan de binnengracht nog grotendeels aanwezig is, vormde nog een extra bescherming. In de loop der eeuwen is het stadje diverse malen belegerd, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Het Staatse leger onder leiding van graaf Filips van Hohenlohe-Neuenstein en Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg was op 24 september 1582 verantwoordelijk voor het ontzet van Lochem. In 1590 trachtten de Spanjaarden via een list de stad binnen te dringen, maar de Lochemse "Hooiplukkers", onder aanvoering van Jan Poorters, ontmaskerden de in een hooiwagen verborgen soldaten. In 1606 is de stad nog twee maal belegerd geweest. Na de Vrede van Münster van 1648 werd Lochem binnen 25 jaar twee maal bezet door de Münsterse bisschop Bernhard von Galen. Ook werd het stadje, waarin de meeste huizen van hout waren, veelvuldig door brand geplaagd. In 1615 werd Lochem getroffen door de ergste stadsbrand in haar geschiedenis: alleen de kerk en een viertal huizen bleven staan.

Een nieuw, nu nog aanwezig, raadhuis werd in de jaren 1634-1640 gebouwd. De fraaie topgevels in de renaissancestijl zijn van de hand van de Zutphense stadsarchitect Emond Hellenraet. Elders in de stad zijn nog enkele 17e-eeuwse huizen te vinden.

Een belangrijke bloeiperiode kende Lochem rond de overgang van negentiende naar twintigste eeuw. Industrialisatie (leerfabrieken) en verbeterd vervoer (spoorlijn, stoomtram) brachten welvaart en groei. En een verlichte burgerij van industriëlen, notabelen en landeigenaren zorgde voor stadsuitbreiding, een schouwburg en een ziekenhuis. De in diezelfde periode begonnen agrarische coöperaties fuseerden in de twintigste eeuw hun kleine vestigingen in alle plattelandskernen tot steeds grotere zuivel- (FrieslandCampina) en veevoederfabrieken (ForFarmers) en droegen zo bij aan een verdere industrialisatie van de stad Lochem.

Verkeer en vervoer
Sinds 1 november 1865 beschikt Lochem over een station aan de spoorlijn Zutphen - Hengelo - Enschede - Gronau, onderdeel van Staatsspoorlijn D. Het station bevindt zich buiten het centrum, aan de noordzijde van het Twentekanaal. Dit zorgt voor enige verwarring bij reizigers die Lochem voor het eerst bezoeken.

Keolis (Blauwnet) onderhoudt een halfuurdienst voor reizigersvervoer met Zutphen, Hengelo en Oldenzaal.

Arriva buslijn 58 verbindt Lochem met Zutphen en Borculo. Op weekdagen in de ochtendspits rijdt lijn 52 een lusroute van het station naar Laren, de nieuwbouwwijk Molengronden en het centrum. In de daluren rijdt lijn 852 een grotere lusroute (via Laren en het Staring College).

Via de N332 is het ongeveer 10 km naar de A1 (Amsterdam - Oldenzaal). De N346 biedt een ontsluiting richting Zutphen en Hengelo. De N312 verbindt Lochem met Ruurlo, Lichtenvoorde en Winterswijk.

Cultuur
Tussen 1968 en 1986 vond er telkens op Hemelvaartsdag in het Openluchttheater een popfestival plaats, aanvankelijk de Lochem Popmeetings genoemd. Hiermee was het het tweede (na Markelo), jaarlijks wederkerende evenement van deze soort in Nederland en een van de oudste in Europa. Er traden regionale en landelijke artiesten op, maar ook verschillende internationale artiesten maakten er hun opwachting: van 'huisband' Normaal tot Johnny the Selfkicker, van Chuck Berry tot Procol Harum, en van John Cale tot Bo Diddley. In 2011 verscheen een 4-dubbele-cd-box met liveopnamen: Terug naar Lochem 1968-1986.
bezoekdeachterhoek.nl Avia Lochem Lochem
TabakswinkelsTankstation

Welkom onderweg

bezoekdeachterhoek.nl BijMaris Lochem
BijouterieKleding en mode

Fashion & lifestyle

bezoekdeachterhoek.nl Bowling bij Bosrijk Ruighenrode Lochem
Bowling en BiljartenFamilieweekendGroepenIndoor met KidsKinderfeestjes
PersoneelsfeestjeTeambuildingVriendenweekend of Vriendinnenweekend

bezoekdeachterhoek.nl Brasserie Bosrijk Ruighenrode Lochem
Lunch en BroodjesLunchroomRestaurants en eetcafe’sZaalverhuur

Hier kunt u terecht voor een heerlijk hapje eten en drinken.

bezoekdeachterhoek.nl Camperplaatsen bij Bosrijk Ruighenrode Lochem
Camperplaatsen

bezoekdeachterhoek.nl De Babbelaer Lochem
All you can Eat RestaurantsBruin CafeEetcaféLunchroom

Een sfeervol restaurant voor de hele familie.

bezoekdeachterhoek.nl EuroParcs De Achterhoek Lochem
Outdoor met KidsRecreatieRecreatiegebied voor KidsRecreatiepark met BungalowsRecreatiepark met Chalets
Recreatiepark met KinderanimatieRecreatiepark met ZwembadRecreatiepark met ZwemvijverRecreatieparken

Verrassende vakantieparken in Nederland

bezoekdeachterhoek.nl Fietsverhuur bij Bosrijk Ruighenrode Lochem
Fietsverhuur

bezoekdeachterhoek.nl Hotel Hof van Gelre Lochem
Bourgondisch RestaurantGrand CaféHotel 4 SterrenHotel in de StadHotel met Zwembad
HotelsLunch en BroodjesRestaurants en eetcafe’sZaalverhuur

Hartelijk welkom

Huis Verwolde Laren
BezienswaardighedenIndoor met KidsKastelenKids museaKinderfeestjes
LandgoederenMusea

Kasteel den Wildenborch Lochem
BezienswaardighedenKastelenKunst en cultuurLandgoed en kastelenLandgoederen

Landgoed Ampsen Lochem
BezienswaardighedenBossenCoronaproofKastelenLandgoed en kastelen
LandgoederenMonumenten

Landgoed het Waliën Lochem
BezienswaardighedenNatuurgebiedenOutdoor met KidsPicknickenWandelen
Wandelen met kids

bezoekdeachterhoek.nl Landhotel de Greune Weide Eibergen
B&B op het PlattelandGroepsaccommodatiesHotel 3 SterrenHotel in het BosHotels
Tot 10 PersonenTot 100 personenTot 25 Personen Tot 50 Personen

B&B, Hotel & Groepsaccommodaties

bezoekdeachterhoek.nl Liberation Museum Lochem Lochem
BezienswaardighedenIndoor met KidsKids museaMuseaTours & excursies
Vriendenweekend of Vriendinnenweekend

"Oorlogsmuzijom Lochem"